بسته بندی مواد غذایی در دنیایی که امروزه در آن زندگی می کنیم، نقش بسیار حیاتی ای در حفظ کیفیت، تازگی و ایمنی مواد غذایی ما ایفا می کند.
پیشنهاد می کنیم از صفحه چاپ بگ پارچه ای دیدن فرمایید
انواع بسته بندی مواد غذایی
همان طور که همه می دانمیف هر نوع بسته بندی کاربرد های خاص خود را بر اساس ویژگی هایش دارد. در ادامه این مقاله به بررسی انواع بسته بندی مواد غذایی و ویژگی هایی که هر کدام دارند می پدرازیم.
بسته بندی های کاغذی و مقوایی
کاغذ و مقوا گزینه های محبوبی هستند. دلیل محبوبیت آنها این است که قابلیت بازیافت بالایی دارند و تاثیر زیادی بر روی محیط زیست نمی گذارند. بنابراین یکی از بهترین گزینه ها برای بسته بندی هستند. از جعبه های مقوایی برای بسته بندی شیرینی، خشکبار، کیک، غلات و مواد غذایی استفاده می کنند. کاغذ های کرافت نیز برای بسته بندی های قابل حمل استفاده می شوند به طور مثال برای بسته بندی ساندویچ ها یا ترشک ها.
بسته بندی های پلاستیکی
پلاستیک ویژگی های منحصر به فردی دارد که باعث می شود تبدیل به یکی از رایج ترین انتخاب ها برای بسته بندی مواد غذایی باشد. از پلاستیک به دلیل داشتن انعطاف پذیری، سبک بودن، مقاومت در برابر شکنندگی و … برای بسته بندی طیف گسترده ای از مواد غذایی استفاده می شود.
روزانه توسط افراد زیادی از بطری های پلاستیکی، ظروف یکبار مصرف و پوشش های پلاستیکی برای بسته بندی و محافظت از مواد غذایی مختلف استفاده می شود. بطری ها برای مایعات و نوشیدنی ها، پلاستیک برای میوه و سبزی و … انواعی از کاربرد بسته بندی های پلاستیک هستند. در سال های اخیر با توجه به تاثیری که پلاستیک بر روی محیط زیست می گذارد سعی شده ایستا راه های بازیافت افزایش یابند و همچنین بیوپلاستیک ها تولید شوند.
بسته بندی های شیشه ای
ویژگی جالب این نوع بسته بندی این است که می توان به تعداد بی نهایت آن را بازیافت کرد. این موضوع در کنار ویژگی های دیگر بسته بندی شیشه ای مانند حفظ طعم و حفظ کیفیت باعث شده تا به انتخابی ایده آل تبدیل شود. از شیشه ها برای بسته بندی محصولات غذایی مثل نوشیدنی ها، عرقیات و محصولات لبنی استفاده می کنند.
چیزی که کاملا واضح است این است که شیشه وزن بالاتری دارد و شکننده است. این دو ویژگی باعث شده تا برای استفاده در برخی جاها مناسب نباشد اما با این حال ویژگی های مثبتش باعث شده تا انتخاب عالی ای باشد.
بسته بندی های فلزی
قوطی های فلزی در انواع مختلف برای بسته بندی محصولات مختلف استفاده می شوند. می توان به عنوان مثال به کنسرو ها، نوشیدنی ها، سوپ ها و غذاهای آماده به عنوان مثالی از کاربرد این نوع بسته بندی اشاره کرد. بسته بندی های فلزی به دلیل دارا بودن ویژگی هایی مثل جلوگیری از نفوذ هوا و جلوگیری از رد شدن نور می تواند عمر مفید محصولات را به میزان قابل توجهی افزایش دهد و همین مووضع باعث می شود تا بسیار پرکاربرد باشد.
بسته بندی های پایدار (بیوپلاستیک ها)
پس از اینکه اگاهی جهان نسبت به اثرات محیط زیستی انواع بسته بندی به خصوص پلاستیک افزایش یافت، مردم بیشتری به کاهش رد پای آنها از محیط زیست کمک کردند. پس از آن افراد زیادی به دنبال یافتن روش های جایگزین افتادند و روش هایی مثل استفاده از بیوپلاستیک ها، پلیمرهای قابل بازیافت و مواد زیست تخریب پذیر افزایش یافته اند. این نوع بسته بندی باعث می شود تا اثراتی که بر محیط زیست میگذاریم کاهش پیدا کند و همچنین به مصرف کننده ها این امکان را می دهد تا بتوانند برای محیط زیست مفید واقع شوند.
بهترین بسته بندی
اینکه چه نوع بسته بندی ای را انتخاب کنیم به عامل هایی مثل نوع محصول و نیازهایی که در حفظ و نگهداری دارد نیز بستگی دارد. حنتی گاهی هدف و پیام برند نیز باعث انتخاب نوعی از بسته بندی می شود. انتخاب صحیح بسته بندی هم می تواند از محصول محافظت کند و هم می تواند پیام برندار منتقل کند. اگر برند پیامی مطابق با محیط زیست داشته باشد مخاطبین بیشتر و وفادار تری پیدا خواهد کرد. در انتخاب بسته بندی باید به ترجیحات مشتری نیز توجه کرد. این عوامل در کنار هم باعث میشوند تا بتوانیم بهترین گزینه برای بسته بندی محصول خود را پیدا و انتخاب کنیم.
اگر می خواهید به عنوان یک کسب و کار تعهد خود را به محیط زیست و پایداری آن نشان دهید، می توانید از بسته بندی هایی استفاده کنید که از مواد تجزیه پذیر ساخته شده اند و در نتیجه باعث کاهش اثرات زیست محیطی می شوند.
انتخاب بهترین بسته بندی برای محصولات امری است که در ان باید به تعادلی بین حفظ محصول، محیط زیست، نیازهای مشتری و هویت برند برسیم. هر کسب و کاری می تواند با در نظر گرفتن این عوامل به بهترین گزینه برای بسته بندی و ارائه محصولات خود دست پیدا کند.
نکات مهم در بسته بندی مواد غذایی
هنگام انتخاب نوع بسته بندی و اجرای آن بادی به یک سری موارد توجه شود و چند نکته اجرا شوند تا بتوانیم مطمئن باشیم که محصولات به صورت ایمن نگهداری می شوند و سپس به دست مشتریان می رسند. در ادامه با این نکات اشاره می کنیم:
1. حفظ کیفیت و تازگی
بسته بندی مواد غذایی باید به شکلی انجام شود که بتوانیم اطمینان حاصل کنیم که ماده از عوامل خارجی مثل هوا و نور و همچنین رطوبت دور بماند. به این شکل می توان مطمئن شد که محصول تازه و باکیفیت می ماند.
2. حفظ ایمنی
موادی که در ساخت بسته بندی به کار می روند باید حتما غیرسمی و بی خطر باشند. در غیر این صورت مواد غذایی با مواد شیمیایی مضر برخورد پیدا خواهد کرد.
3. درج اطلاعات محصول
بسته بندی هر مواد غذایی ای باید شامل اطلاعاتی مهم بادش. این اطلاعات را می توان به طور خلاصه بیان کرد.
- تاریخ تولید و انقضا
- مواد تشکیل دهنده
- میزان کالری
- دستورالعمل های نگهداری
- شرایط آلرژیک
4. کاربردی بودن
هر بسته بندی ای باید بتواند بع راحتی باز شود. همچنین مهم است که بتوان از آن دوباره استفاده کرد یا آن را بازیافت کرد.
5. پایداری محیط زیست
در بسته بندی باید به این نز توجه کنیم که این بسته بندی که اثرات زیست محیطی ای دارد. مورد اول که باید رعایت شود این است که حتما باید حجم بسته بندی ا تا جای ممکن کاهش دهیم. در ادامه بهتر است از مواد تجدید پذیر و قابل بازیافت استفاده کنیم تا تاثیر مضری بر محیط زیست نداشته باشند.
6. برندینگ و جذابیت
واضح است که هر بسته بندی ای باید بتواند هویت برند را بازگو کند. بسته بندی های خلاقانه باعث می شوند تا محصول از رقبا متمایز شود همچنین توجه مصرف کننده به آن جلب شود.
7. توجه به قوانین و مقررات
بسته بندی های مواد غذایی باید مطابق با استاندارد هایی باشد که مقررات بهداشتی و ایمنی مواد غذایی تعیین کرده است.
همه این نکات باعث می شوند تا ما بتوانیم با توجه به آن ها کیفیت محصول خود را حفظ کنیم، محصول خود را ایمن تحویل مشتریان دهیم، کسب و کار خود را گسترش دهیم و همچنین تجربه مصرف کننده را بهبود ببخشیم.